2014. augusztus 8., péntek

A nagy lagziprojekt - tortaszabás és töltés

Pénteken volt a napja annak, hogy a kész piskótákat a kívánt méretre szabjuk, és, hogy a bele való krémeket elkészítsük, és megtöltsük őket. Ezen a napon készült a tejfölös csodasüti is, melynek receptjét hamarosan olvashatjátok.

Vonalzó mellett...


A szögletes tepsiben sütött piskótákból készült a menyasszonytorta:

Gesztenyetorta készül


- 17x17 cm, sárga piskóta, gesztenye töltelék
A piskótát két lapba vágtam, és a leeső részből még egy lapot szabtam középre két darabból. Tejszínes gesztenyekrém került bele.

Kiszabva és felcímkézve


- 19x19 cm, sárga piskóta, citromos krém
Szintén két lapba vágtam és a középsőt a leeső részekből daraboltam össze. Tejszínes-tejfölös citromkrém került bele.

Betöltve, megkenve


- 21x21 cm, kakaós piskóta, feketeerdő krém
A leeső részekből 2x2 cm-s rudakat vágtam, amit szegélyként tettem körbe az alsó lapra. Ebbe feketeerdő töltelék került (meggy és tejszín felváltva).
- 23x23 cm, kakaós piskóta, After Eight-es csokis tejszínes krém
Két lapba vágtam és a leeső részekből állítottam össze a középső lapot.

After Eight és csokikrém - szerintem jó összeállítás :)


A tortaállvány tálcáinál 2 cm-vel kisebbre szabtam a tésztát, hogy legyen hely a külső burkolásnak, és, hogy körbe a tervezett szalag és masni fel tudjon ülni kicsit a tálcára. Ez a 2 cm "ráhagyás" egyébként elégnek is bizonyult.

A többi torta kerek volt, így nem kellett szabni. A töltelékeik a következők:
- csokikrém
- oroszkrém
- málnás túrókrém
- barackos joghurtos krém

A lagzi egyik különlegessége volt a vőlegénytorta. Mivel a vőlegény nagy kedvelője a jóféle söröknek, egy söröskorsó formájú, barnasörös krémmel készült tortát kapott.

Készül a korsóforma


Leesett egy csomó tésztadarab, amit kár lett volna nem felhasználni, hiszen ugyanolyan finom, mint a nagyobb darabok. Mi kétféle sütit készítettünk belőle:

Puncskocka
Kevés vízből és 20 dkg cukorból szirupot főztünk, ebbe került fél üveg rum aroma, és ráöntöttük a kockákra vágott maradék piskótára. Áztatott mazsolát kevertünk bele. Két baracklekvárral kent piskótalap közé töltöttük. Fontos, hogy egy súllyal lenyomtassuk a tetejét, hogy tömörödjön a rumos piskóta és összeragadjanak a rétegek. Egy éjszakán át pihenjen a hűtőben. Másnap rózsaszín krémmel megkentük és tejszínhabbal díszítettük.

Kókuszgolyó
Ehhez felhasználható szinte az összes tepsis sütemény széle. Baracklekvár, rumaroma, margarin és kakaópor hozzáadásával egy jó ízű, nem túl nedves masszát készítünk, amiből kis diónyi gombócokat gyúrunk és kókuszreszelékbe forgatjuk. A golyó közepébe tehetünk akár meggyet vagy rumba áztatott mazsolát vagy mandulát.



Pihennek a kiszabott tészták 






2014. augusztus 1., péntek

A nagy lagziprojekt - negyedik nap

Ismét Zsuzsi jelentkezik, bár kissé megcsúszva. :)



Tegnap egy picit lazább napunk volt, a délelőtti nagyon esedékes nagytakarítás után strandoltunk egyet. Kellett ez a kis lazítás a mai és a holnapi nagy véghajrá előtt.

Viszont még adós vagyok a tegnapelőtti zserbó receptjével és történetével. Kétféle zserbó készült, az egyik hagyományos, a másik cukormentes. A cukrot xilittel és édesítőszerrel helyettesítettük, a tetejére pedig házi készítésű csoki került.

Tésztaosztogatás


Hogy megkülönböztessük őket, a cukros verzió tetejére kókuszreszelék került.
Sütés előtt meg kell szurkálni

Nézzük a receptet:

70 dkg liszt
20 dkg margarin
30 dkg dió
30 dkg lekvár
10 dkg porcukor vagy xilit
2 dl tej vagy növényi tej
2 dkg élesztő
1 kk só



A tésztához a tejben elkeverjük az élesztőt, a liszttel elmorzsoljuk a margarint, és a cukorral és a sóval együtt az egészet összegyúrjuk. Háromfelé vagy négyfelé osztjuk a tésztát és tepsi méretűre nyújtjuk. Rétegezve rakjuk a tésztát a lekvárral és a dióval. Ha a lekvár nem elég édes, szórjunk cukrot a rétegek közé. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Kihűlés után olvasztott csokit öntünk a tetejére.

Megsültek


Csokival bevonva pihennek a hűtőben

Felszeletelve


Kókuszosan


Tányéron


Nem csak mi készülünk az esküvőre, a rokonság más tagjai is szorgoskodnak a héten. Nálunk a családban az a szokás, hogy ilyen helyzetekben segítünk egymásnak, tehát, ha bárhol bármilyen hasonló esemény van, szinte az egész rokonság hadra fogható.

Hajni, Dóri és Tami linzert csavar :)


Anyu két nagynénje is sütött, Jolán sajtos tallért és borzas katát, Évi pedig kis kerek diós ostyákat. Mama barátnője, Klári négy hatalmas, igazi sváb kuglófot süt vasárnap hajnalban, hogy egészen friss legyen. És természetesen a vőlegény szűk családja is készül, Dóri, Hajni és Tami a képen éppen cukor- és tejmentes csavart linzert készít, de kókuszos csigáról és szezámos rudacskákról is van információm, de ahogy ismerem őket, ezen kívül még készülhetett számtalan egyéb sütike is.


Este a mai nagyüzemi tortakenésről fogunk beszámolni.

Szép délutánt Nektek!

2014. július 30., szerda

A nagy lagziprojekt - harmadik nap

Itt Zsuzsi! :)


Ma ismét változtattunk kicsit a terveken, mert éreztünk magunkban elég lelkierőt 12 darab piskóta megsütésére.

Eszközök és alapanyagok munkára készen
Áram is kell...


A vendégváró szelet piskótáival kezdtük, két darab tepsi méretűt sütöttünk. Egy kis váratlan nehézségbe ütköztünk, ugyanis az első néhány piskóta nagyon nagyra megnőtt, aztán ahogy kivettük a sütőből, kicsit visszaesett. Hamarosan rájöttünk, hogy nem számoltunk azzal, hogy a tojások mérete legalább 4XL, így több lisztet vett volna fel. Ezek sima piskóták voltak (6 tojás, 6 kanál cukor, 6 kanál liszt), és mivel első pillanatban még nem tudtuk, mi lehetett a probléma velük, váltottunk vizes piskótára (8 tojás, 8 kanál víz, 40 dkg cukor, 29 dkg liszt vagy 27 dkg liszt és két kanál kakaó, egy sütőpor). 
Ezután megsütöttük a menyasszonytorta két sárga és két barna szögletes piskótáját (8 tojásos, vizes). Ez nem fog mind kelleni a tortához, mert nem egyformák lesznek az emeletek. A leeső darabokat kreatívan felhasználjuk. Ezen kívül egy sima és egy kakaós kerek piskótát sütöttünk, szintén vizesen, 4 tojással. Továbbá két sima cukormentes piskótát is xilittel, 4 tojásból, víz nélkül. Ezek annyira jól sikerültek, hogy legközelebb, ha magunknak sütünk tortát, biztosan így fogjuk csinálni.

Fehérje és sárgája külön, felverve

A piskótákat ketten sütöttük, két kézi mixerrel dolgoztunk, az egyikünk a fehérjét, másik a sárgáját verte fel, közben aki jobban ráért, méricskélte a lisztet, cukrot, illetve szitálta a lisztet. Aztán egyesítettük az összetevőket. Amíg az egyikünk tepsibe rendezte a tésztát, a másikunk mosogatott, hogy a következő körre tiszták legyenek az edények és az eszközök. Amíg sült a piskóta, addig blogoltunk, illetve inkább megosztottuk a blogot mindenhol. :) (Nem is kis eredménnyel, hiszen csak a mai napon megdupláztuk a blog látogatottságát. Illetve Ti voltatok, és nagyon köszönjük! :))

Bele kell szitálni a lisztet a felvert tojássárgába


És összekeverni
Miután kisült az egyik piskóta, már kevertük is a másikat. Úgy tapasztaltuk, nem érdemes ennél jobban összecsúsztatni a fázisokat - vagyis sülés közben keverni a következőt -, legfeljebb a sülés utolsó 5 percében, mert a megkevert tésztát a legjobb azonnal sütni. 

Bele egy kevés tojásfehérjét
...és keverni...

...keverni...

...keverni...
...keverni...

Délután kettő körül álltunk neki sütni, és hétre készen is voltunk velük. Utána még két zserbó készült, amiről holnap fogunk írni. :) És mivel elég jól állunk a munkával, előre dolgoztunk és túlteljesítettük a tervet, ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk, akkor holnap pancsolunk egyet a bonyhádi strandon. :D 

Bele a többi tojásfehérjét

...ismét csak keverni...
Kezdő háziasszonyok sokan félnek a piskóta sütésétől, mert előfordul, hogy összeesik a tészta, és ennek sok különböző oka lehet... Nem állítom, hogy egy csodareceptet kínálok, de leírom, mi hogyan csináljuk. 

Sima piskóta
6 tojás
6 kanál liszt
6 kanál cukor

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukor nagy részével vagy az egésszel felverjük. A sárgáját kikeverjük, beleszitáljuk a lisztet, összekeverjük, majd 1-2 kanál fehérjével lazítjuk. Ezt mixergéppel is összekeverhetjük. Majd ezután kanállal vagy spatulával belekeverjük a többi fehérjét, lehetőleg úgy, hogy ne törjön össze a hab, mégis egynemű legyen. Nagy lassú mozdulatokkal az aljától a tetejéig keverjük, ügyelve arra, hogy az edény alján vagy oldalán se maradjon olyan rész, amiben nincs tojásfehérje. (Huhh, leírni bonyolultabb, mint megcsinálni.) 160 fokos sütőben kb 20 percig sütjük. A sütőt ne nagyon nyitogassuk. Miután kivesszük, hűljön egy kicsit a tepsiben, mielőtt kivesszük belőle.

Vizes piskóta
8 tojás
40 dkg cukor
25 dkg liszt (ha nagyok a tojások - mint a mi esetünkben -, tegyünk kicsit több lisztet. mi 27 illetve 29 dkg-ot raktunk, függően attól, hogy kakaós vagy sárga piskóta készült)
1 cs sütőpor
8 kanál víz

Lényegében ugyanúgy készül mint a sima piskóta, annyi különbséggel, hogy a vizet a sárgájával keverjük ki, a sütőport pedig a liszttel összeszitáljuk.

Beleönteni a tepsibe a tésztát

...elsimítani...

A vizes piskóta nehezebb, nagyobb lyukas a szerkezete, sokkal kiadósabb. A sima piskóta tömörebb, kisebb lyukak vannak benne és kicsit más az állaga. Személy szerint én jobban szeretem a simát, de a vizes is nagyon finom.

...és készre sütni! :)

Holnap egy nagyon bevált zserbóreceptet fogunk írni képekkel, illetve megmutatjuk, kik és mit sütnek még rajtunk kívül a lagzira. Tartsatok velünk! :)









A nagy lagziprojekt - második nap


Sziasztok, ismét Zsuzsi jelentkezik. :)

Bocsánat a fél napos csúszásért, kis gondok akadtak a fényképek feltöltésével.

Hááát, jó sok mesélnivalóm van. De kezdjük az elején. Vasárnap jól eltűntem, merthogy szupertitkos lánybúcsú volt Budapesten. Csupa móka és kacagás, izgalmas és vicces feladatok a menyasszony számára. Ezzel egy időben volt a legénybúcsú is, a fiúk Budán, a lányok Pesten, és a végén a két szerelmes, meg a két banda találkozott a Szabadsághíd közepén... jajj, annyira romantikus volt... :)

Aztán hétfőn beszerzőkörútra indultam. Az esküvői előkészületek ugyanis nem csak az ifjú párt terhelik meg, kell a nagy napra megfelelő lábbeli, kiegészítők, és persze vettem hennát is a hajamra. De persze, most nem ez az érdekes, meeeeert vettem A tortához gyönyörű ekrü ételfestéket, gyöngyház spray-t és tortafilcet. Anyu ma ki is próbálta az ételfestéket, a fondant amit megfestett vele gyönyörű színű lett!

Sütifronton is haladtak a dolgok, Mama megsütötte a mézes krémes és a kombinált szelet lapjait is, ebben minimálisan segédkeztem, illetve dokumentáltam az eseményeket.

Mama nyújtja a tésztát


Gondosan leméri, hogy egyformák legyenek a lapok

Tepsibe rakja
Megsüti

Összerendezgeti
És betakarja :)

Végül lássuk a recepteket

Vendégváró, más néven Kombinált szelet


Sütőporos tészta

40 dkg liszt
10 dkg cukor
15 dkg margarin
fél sütőpor
2 tojás
1 ek kakaó

Piskóta

6 tojás
6 kanál liszt
6 kanál cukor

Krém

1 l tej
7 ek rétesliszt
35 dkg porcukor
30 dkg margarin
2 cs vaníliás cukor
rum aroma

A sütőporos tészta összetevőit összegyúrjuk, két tepsi méretű lapot sütünk belőle.
A piskótát a szokott módon elkészítjük és megsütjük.
A krémhez a tejben megfőzzük a réteslisztet. A margarint és a porcukrot habosra keverjük és a kihűlt péphez adjuk. 
A következőképp rétegezzük:
lap - krém - piskóta - krém - lap

A tetejére porcukrot szórunk, vagy csokival vonjuk be.

Mézes krémes


Tészta

45 dkg liszt
15 dkg porcukor vagy annak megfelelő édesítő
3 kanál margarin
4 kanál méz
kevés szódabikarbóna
2 tojás

Krém

fél liter tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor

A tésztához felolvasztjuk a mézet, a lisztet a margarinnal, a cukorral és a szódabikarbónával elmorzsoljuk. Kicsit felverjük a tojást és az összes hozzávalót összegyúrjuk. Három lapot sütünk belőle.
A tejet a búzadarával összekeverjük, majd felforraljuk, kihűtjük. A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a langyos tejbegrízt.

Mindkét sütinek állnia kell fogyasztás előtt, hogy a krém megpuhíthassa a tésztát és jól szeletelhető legyen.

Ma piskótákat sütünk többek között, este lesz beszámoló! :)
Addig is szép napot mindenkinek! :)



2014. július 27., vasárnap

A nagy lagzi projekt: első sütős nap.

Ma én jelentek : Icu vagyok. Zsuzsi ma Budapesten van - reméljük holnap nagyon részletesen és élvezetesen beszámol arról, hogy mivel tölti a ma délutánt - estét :)



Ma reggel azzal kezdtük, hogy az emeleti villanytűzhelyet levittük az alsó szintre - mivel az előkészítés ott történik - sajnáltam magunkat na meg Zsuzsit, hogy ennyiszer föl-le sétáljunk a tepsikkel. A nap végére megveregettem a vállam, hogy megléptük, mert nagyon sokszor kellett volna feljönni és lemenni. Arról nem is beszélve, hogy milyen mértékben besegítettünk volna a napnak felfűteni a lakást.

Anyu reggel 9 körül kezdett neki a sütésnek , én később csatlakoztam. Egy ebédszünet és ebédkészítés közbeiktatásával délután 4-re az alábbiakat sütöttük:

350 db sós perec és 350 db kókuszos hókifli.

A sós perec recepje:

60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 tojás sárgája, fél csomag élesztő., egy ek. só.








 A perec fő szakértője Anyu. Nagy türelemmel és szeretettel készíti.


 Ime a 6 adag perec készen.




Kókuszos hókifli

50 dkg liszt, 20 dkg margarin, . 1,5 dkg élesztő, 1,5 dl tejföl, 10 dkg kókusz, 20 dkg porcukor, kevés tej, csipet só. + porcukor a forgatáshoz.


4 adag hókifli készült

Együtt a mai termés: 700 db sütike :








Mivel a holnapi tervet is teljesítettük, ezért újratervezés:)
Nézzetek be holnap is!!!!