2014. július 30., szerda

A nagy lagziprojekt - harmadik nap

Itt Zsuzsi! :)


Ma ismét változtattunk kicsit a terveken, mert éreztünk magunkban elég lelkierőt 12 darab piskóta megsütésére.

Eszközök és alapanyagok munkára készen
Áram is kell...


A vendégváró szelet piskótáival kezdtük, két darab tepsi méretűt sütöttünk. Egy kis váratlan nehézségbe ütköztünk, ugyanis az első néhány piskóta nagyon nagyra megnőtt, aztán ahogy kivettük a sütőből, kicsit visszaesett. Hamarosan rájöttünk, hogy nem számoltunk azzal, hogy a tojások mérete legalább 4XL, így több lisztet vett volna fel. Ezek sima piskóták voltak (6 tojás, 6 kanál cukor, 6 kanál liszt), és mivel első pillanatban még nem tudtuk, mi lehetett a probléma velük, váltottunk vizes piskótára (8 tojás, 8 kanál víz, 40 dkg cukor, 29 dkg liszt vagy 27 dkg liszt és két kanál kakaó, egy sütőpor). 
Ezután megsütöttük a menyasszonytorta két sárga és két barna szögletes piskótáját (8 tojásos, vizes). Ez nem fog mind kelleni a tortához, mert nem egyformák lesznek az emeletek. A leeső darabokat kreatívan felhasználjuk. Ezen kívül egy sima és egy kakaós kerek piskótát sütöttünk, szintén vizesen, 4 tojással. Továbbá két sima cukormentes piskótát is xilittel, 4 tojásból, víz nélkül. Ezek annyira jól sikerültek, hogy legközelebb, ha magunknak sütünk tortát, biztosan így fogjuk csinálni.

Fehérje és sárgája külön, felverve

A piskótákat ketten sütöttük, két kézi mixerrel dolgoztunk, az egyikünk a fehérjét, másik a sárgáját verte fel, közben aki jobban ráért, méricskélte a lisztet, cukrot, illetve szitálta a lisztet. Aztán egyesítettük az összetevőket. Amíg az egyikünk tepsibe rendezte a tésztát, a másikunk mosogatott, hogy a következő körre tiszták legyenek az edények és az eszközök. Amíg sült a piskóta, addig blogoltunk, illetve inkább megosztottuk a blogot mindenhol. :) (Nem is kis eredménnyel, hiszen csak a mai napon megdupláztuk a blog látogatottságát. Illetve Ti voltatok, és nagyon köszönjük! :))

Bele kell szitálni a lisztet a felvert tojássárgába


És összekeverni
Miután kisült az egyik piskóta, már kevertük is a másikat. Úgy tapasztaltuk, nem érdemes ennél jobban összecsúsztatni a fázisokat - vagyis sülés közben keverni a következőt -, legfeljebb a sülés utolsó 5 percében, mert a megkevert tésztát a legjobb azonnal sütni. 

Bele egy kevés tojásfehérjét
...és keverni...

...keverni...

...keverni...
...keverni...

Délután kettő körül álltunk neki sütni, és hétre készen is voltunk velük. Utána még két zserbó készült, amiről holnap fogunk írni. :) És mivel elég jól állunk a munkával, előre dolgoztunk és túlteljesítettük a tervet, ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk, akkor holnap pancsolunk egyet a bonyhádi strandon. :D 

Bele a többi tojásfehérjét

...ismét csak keverni...
Kezdő háziasszonyok sokan félnek a piskóta sütésétől, mert előfordul, hogy összeesik a tészta, és ennek sok különböző oka lehet... Nem állítom, hogy egy csodareceptet kínálok, de leírom, mi hogyan csináljuk. 

Sima piskóta
6 tojás
6 kanál liszt
6 kanál cukor

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukor nagy részével vagy az egésszel felverjük. A sárgáját kikeverjük, beleszitáljuk a lisztet, összekeverjük, majd 1-2 kanál fehérjével lazítjuk. Ezt mixergéppel is összekeverhetjük. Majd ezután kanállal vagy spatulával belekeverjük a többi fehérjét, lehetőleg úgy, hogy ne törjön össze a hab, mégis egynemű legyen. Nagy lassú mozdulatokkal az aljától a tetejéig keverjük, ügyelve arra, hogy az edény alján vagy oldalán se maradjon olyan rész, amiben nincs tojásfehérje. (Huhh, leírni bonyolultabb, mint megcsinálni.) 160 fokos sütőben kb 20 percig sütjük. A sütőt ne nagyon nyitogassuk. Miután kivesszük, hűljön egy kicsit a tepsiben, mielőtt kivesszük belőle.

Vizes piskóta
8 tojás
40 dkg cukor
25 dkg liszt (ha nagyok a tojások - mint a mi esetünkben -, tegyünk kicsit több lisztet. mi 27 illetve 29 dkg-ot raktunk, függően attól, hogy kakaós vagy sárga piskóta készült)
1 cs sütőpor
8 kanál víz

Lényegében ugyanúgy készül mint a sima piskóta, annyi különbséggel, hogy a vizet a sárgájával keverjük ki, a sütőport pedig a liszttel összeszitáljuk.

Beleönteni a tepsibe a tésztát

...elsimítani...

A vizes piskóta nehezebb, nagyobb lyukas a szerkezete, sokkal kiadósabb. A sima piskóta tömörebb, kisebb lyukak vannak benne és kicsit más az állaga. Személy szerint én jobban szeretem a simát, de a vizes is nagyon finom.

...és készre sütni! :)

Holnap egy nagyon bevált zserbóreceptet fogunk írni képekkel, illetve megmutatjuk, kik és mit sütnek még rajtunk kívül a lagzira. Tartsatok velünk! :)









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése