2014. augusztus 1., péntek

A nagy lagziprojekt - negyedik nap

Ismét Zsuzsi jelentkezik, bár kissé megcsúszva. :)



Tegnap egy picit lazább napunk volt, a délelőtti nagyon esedékes nagytakarítás után strandoltunk egyet. Kellett ez a kis lazítás a mai és a holnapi nagy véghajrá előtt.

Viszont még adós vagyok a tegnapelőtti zserbó receptjével és történetével. Kétféle zserbó készült, az egyik hagyományos, a másik cukormentes. A cukrot xilittel és édesítőszerrel helyettesítettük, a tetejére pedig házi készítésű csoki került.

Tésztaosztogatás


Hogy megkülönböztessük őket, a cukros verzió tetejére kókuszreszelék került.
Sütés előtt meg kell szurkálni

Nézzük a receptet:

70 dkg liszt
20 dkg margarin
30 dkg dió
30 dkg lekvár
10 dkg porcukor vagy xilit
2 dl tej vagy növényi tej
2 dkg élesztő
1 kk só



A tésztához a tejben elkeverjük az élesztőt, a liszttel elmorzsoljuk a margarint, és a cukorral és a sóval együtt az egészet összegyúrjuk. Háromfelé vagy négyfelé osztjuk a tésztát és tepsi méretűre nyújtjuk. Rétegezve rakjuk a tésztát a lekvárral és a dióval. Ha a lekvár nem elég édes, szórjunk cukrot a rétegek közé. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Kihűlés után olvasztott csokit öntünk a tetejére.

Megsültek


Csokival bevonva pihennek a hűtőben

Felszeletelve


Kókuszosan


Tányéron


Nem csak mi készülünk az esküvőre, a rokonság más tagjai is szorgoskodnak a héten. Nálunk a családban az a szokás, hogy ilyen helyzetekben segítünk egymásnak, tehát, ha bárhol bármilyen hasonló esemény van, szinte az egész rokonság hadra fogható.

Hajni, Dóri és Tami linzert csavar :)


Anyu két nagynénje is sütött, Jolán sajtos tallért és borzas katát, Évi pedig kis kerek diós ostyákat. Mama barátnője, Klári négy hatalmas, igazi sváb kuglófot süt vasárnap hajnalban, hogy egészen friss legyen. És természetesen a vőlegény szűk családja is készül, Dóri, Hajni és Tami a képen éppen cukor- és tejmentes csavart linzert készít, de kókuszos csigáról és szezámos rudacskákról is van információm, de ahogy ismerem őket, ezen kívül még készülhetett számtalan egyéb sütike is.


Este a mai nagyüzemi tortakenésről fogunk beszámolni.

Szép délutánt Nektek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése