Sziasztok, ma is! :)
Mielőtt belevágnánk a konkrét sütik és torták elkészítésébe, úgy gondoltam, megosztok Veletek néhány olyan hasznos tippet, amivel könnyebben boldogultok, illetve megúsztok jópár kellemetlenséget, ha Ti is lagzira sütésre adjátok a fejeteket. Lássuk a tippeket:
1. Aki nem rutinos "esküvőztető", annak nagy fejtörést okozhat, hogy mégis mennyi sütire és tortára lesz szükség. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy főre 20 dkg süteményt érdemes számolni, ebben benne van a torta, az édes és a sós sütemények is. Ez a lagzira vonatkozik, mert egy olyan állófogadáson, ahol csak süti van, azért többet esznek az emberek. Emellett, ha csomagolni szeretnénk a vendégeknek, illetve például az étterem dolgozóinak vagy a zenekarnak szeretnénk adni egy tortát, azt is rá kell számolni.
2. A száraz aprósütemények többsége akár egy hétig is eláll, ezért elkészítheted korábban.
3. Ha a lagzi előtti héten nem nagyon érsz rá, van jó pár olyan süti, ami minőségromlás nélkül fagyasztható. Például: kókuszos csiga, hókifli, az omlós sós sütik, a vajkrémes sütik pl Szilvia, mézes krémes, kombinált szelet (más néven vendégváró), kókuszos kocka.
4. A piskóták is jól tűrik a fagyasztást.
5. A pudingos és tejszínes sütik a mi tapasztalataink alapján nem tökéletesek fagyasztás után. Van, aki erről mást mond, mi ezt tapasztaltuk.
6. A tortaszállítás elég macerás művelet, korábban sok defektes tortát sikerült leszállítani, ezért az első két baleset után Anyu javítókészlettel kísérte a tortát, biztos ami biztos. A megoldást egy csúszásmentes autószőnyeg jelentette (az Aldiból), amit a csomagtartóba terített, és ezen akár a csomagtartó közepébe is lehet helyezni a tortát. A 40 km-es úton, szerpentinen sem mozdult el a torta.
7. Ha emeletes tortát sütsz, a szintek egymáshoz rögzítése külön feladat. Ami Anyunak bejött: mikor két szintet egymásra tesz, egy vastagabb szívószálat szúr végig rajtuk. Ez nagyon jól rögzíti egymáshoz a két szintet.
8. Ha nagyobb mennyiséget sütsz a lagzira, érdemes figyelni, hol van akciós margarin, mert hónapokkal előre meg lehet venni és lefagyasztani.
9. Ha piskótákat sütsz, akkor valószínűleg nagy tételben kell tojást venned. Ha teheted, vedd helyi termelőtől, hiszen nem csak szebb és frissebb tojáshoz juthatsz, de még támogatod a hazai termelőket is.
10. A legtöbb alapanyagot, a tejtermékeken kívül szintén megveheted hetekkel korábban.
Remélem, hasznosnak találtátok a tippjeinket! Holnaptól jönnek a fázisfotós-receptes beszámolók! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése