Itt Zsuzsi! :)
Eszközök és alapanyagok munkára készen |
Áram is kell... |
A vendégváró szelet piskótáival kezdtük, két darab tepsi méretűt sütöttünk. Egy kis váratlan nehézségbe ütköztünk, ugyanis az első néhány piskóta nagyon nagyra megnőtt, aztán ahogy kivettük a sütőből, kicsit visszaesett. Hamarosan rájöttünk, hogy nem számoltunk azzal, hogy a tojások mérete legalább 4XL, így több lisztet vett volna fel. Ezek sima piskóták voltak (6 tojás, 6 kanál cukor, 6 kanál liszt), és mivel első pillanatban még nem tudtuk, mi lehetett a probléma velük, váltottunk vizes piskótára (8 tojás, 8 kanál víz, 40 dkg cukor, 29 dkg liszt vagy 27 dkg liszt és két kanál kakaó, egy sütőpor).
Ezután megsütöttük a menyasszonytorta két sárga és két barna szögletes piskótáját (8 tojásos, vizes). Ez nem fog mind kelleni a tortához, mert nem egyformák lesznek az emeletek. A leeső darabokat kreatívan felhasználjuk. Ezen kívül egy sima és egy kakaós kerek piskótát sütöttünk, szintén vizesen, 4 tojással. Továbbá két sima cukormentes piskótát is xilittel, 4 tojásból, víz nélkül. Ezek annyira jól sikerültek, hogy legközelebb, ha magunknak sütünk tortát, biztosan így fogjuk csinálni.
Fehérje és sárgája külön, felverve |
A piskótákat ketten sütöttük, két kézi mixerrel dolgoztunk, az egyikünk a fehérjét, másik a sárgáját verte fel, közben aki jobban ráért, méricskélte a lisztet, cukrot, illetve szitálta a lisztet. Aztán egyesítettük az összetevőket. Amíg az egyikünk tepsibe rendezte a tésztát, a másikunk mosogatott, hogy a következő körre tiszták legyenek az edények és az eszközök. Amíg sült a piskóta, addig blogoltunk, illetve inkább megosztottuk a blogot mindenhol. :) (Nem is kis eredménnyel, hiszen csak a mai napon megdupláztuk a blog látogatottságát. Illetve Ti voltatok, és nagyon köszönjük! :))
Bele kell szitálni a lisztet a felvert tojássárgába |
Miután kisült az egyik piskóta, már kevertük is a másikat. Úgy tapasztaltuk, nem érdemes ennél jobban összecsúsztatni a fázisokat - vagyis sülés közben keverni a következőt -, legfeljebb a sülés utolsó 5 percében, mert a megkevert tésztát a legjobb azonnal sütni.
Bele egy kevés tojásfehérjét |
...és keverni... |
...keverni... |
...keverni... |
...keverni... |
Délután kettő körül álltunk neki sütni, és hétre készen is voltunk velük. Utána még két zserbó készült, amiről holnap fogunk írni. :) És mivel elég jól állunk a munkával, előre dolgoztunk és túlteljesítettük a tervet, ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk, akkor holnap pancsolunk egyet a bonyhádi strandon. :D
Bele a többi tojásfehérjét |
...ismét csak keverni... |
Kezdő háziasszonyok sokan félnek a piskóta sütésétől, mert előfordul, hogy összeesik a tészta, és ennek sok különböző oka lehet... Nem állítom, hogy egy csodareceptet kínálok, de leírom, mi hogyan csináljuk.
Sima piskóta
6 tojás
6 kanál liszt
6 kanál cukor
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukor nagy részével vagy az egésszel felverjük. A sárgáját kikeverjük, beleszitáljuk a lisztet, összekeverjük, majd 1-2 kanál fehérjével lazítjuk. Ezt mixergéppel is összekeverhetjük. Majd ezután kanállal vagy spatulával belekeverjük a többi fehérjét, lehetőleg úgy, hogy ne törjön össze a hab, mégis egynemű legyen. Nagy lassú mozdulatokkal az aljától a tetejéig keverjük, ügyelve arra, hogy az edény alján vagy oldalán se maradjon olyan rész, amiben nincs tojásfehérje. (Huhh, leírni bonyolultabb, mint megcsinálni.) 160 fokos sütőben kb 20 percig sütjük. A sütőt ne nagyon nyitogassuk. Miután kivesszük, hűljön egy kicsit a tepsiben, mielőtt kivesszük belőle.
Vizes piskóta
8 tojás
40 dkg cukor
25 dkg liszt (ha nagyok a tojások - mint a mi esetünkben -, tegyünk kicsit több lisztet. mi 27 illetve 29 dkg-ot raktunk, függően attól, hogy kakaós vagy sárga piskóta készült)
1 cs sütőpor
8 kanál víz
Lényegében ugyanúgy készül mint a sima piskóta, annyi különbséggel, hogy a vizet a sárgájával keverjük ki, a sütőport pedig a liszttel összeszitáljuk.
Beleönteni a tepsibe a tésztát |
...elsimítani... |
A vizes piskóta nehezebb, nagyobb lyukas a szerkezete, sokkal kiadósabb. A sima piskóta tömörebb, kisebb lyukak vannak benne és kicsit más az állaga. Személy szerint én jobban szeretem a simát, de a vizes is nagyon finom.
...és készre sütni! :) |
Holnap egy nagyon bevált zserbóreceptet fogunk írni képekkel, illetve megmutatjuk, kik és mit sütnek még rajtunk kívül a lagzira. Tartsatok velünk! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése